Milyen dobverőt vegyek?

Gyakran hangzik el a kérdés kezdő dobosként miszerint milyen dobverőt vegyenek. A következő pár sorban erre a kérdésre próbálok átfogó választ adni. 

Elsősorban nézzük, meg milyen szempontok jöhetnek szóba dobverő vásárlásnál: 

  • szabványméretek
  • fa anyagok
  • márkák.

A szabványméretek közül négyet különböztetünk meg egymástól : 2B, 5A, 5B és 7A. A legáltalánosabb és a legtöbbet fogyó méret ezek közül az 5A, ugyanis ezt tekinthetjük közepes méretűnek. Ha lövésünk sincs melyikkel kezdjük, ezzel a mérettel nem igazán lehet mellé fogni. Ennél pár milliméterrel vastagabb, és nehezebb az 5B, amit jelenleg én is használok. Ezek a verők rock, metál, pop zenékhez kiválóak, amiket én is játszok leginkább. Ha a zúzósabb, kifejezetten metál és annak egyéb alrétegeit kedveli valaki annak megfelelő lehet a 2B méret, ugyanis ez a legvastagabb és egyben legsúlyosabb. Van még a 7A méret, ez a legvékonyabb és legkönnyebb. Leginkább gyerekeknek állhat kényelmesen a kezében, de ugyanúgy ha halkabb , kisebb felületű verőt keresünk, szintén megállja a helyét ez a fajta. Jazz, latin zenékhez kiváló például. 

Pár szó a fa anyagokról. Itt 2 nagy csoportot szoktunk leginkább megkülönböztetni, hickory vagy gyertyán fából készült verők. Jellemzőjük, hogy a hickory fából készültek keményebbek, tartósabbak és nehezebbek, valamint a hickory fát részesítik előnyben ezen tulajdonságok miatt a gyertyánnal szemben. A gyertyán fából készültek puhábbak, kevésbé tartósak, könnyebbek sokkal. Ezeket a tulajdonágaikat az áruk kompenzálhatja, ugyanis jóval olcsóbbak, mint a hickory társa. A játékérzet a kettő között teljesen más. Zárójelben akad még egy harmadik csoport is, a juharfa. Ezek a verők könnyűek, keménységre valahol a hickory és a gyertyán között vannak.

Márkák között annyi van, mint égen a csillag. Néhány az ismertebbek közül: Vic Firth, Promark, Meinl, Wincent, Corvin, Vater. Itt mikor próbáljuk a különböző márkákat a szabványméretek között is érezhető különbségek vannak. Habár nüansznyi, de érezhetőek. A felsorolt márkák közül a Vic Firth a legnépszerűbb, ez egy amerikai gyártó, sokak kedvence. Véleményem szerint több márka különböző típusait is érdemes kipróbálni, míg meg nem találjuk a számunkra legmegfelelőbb dobverőt. 

További bejegyzések