Doboktatás

Módszerek

Meg tudjuk érteni, hogyha magánoktatásra vágysz inkább, mintsem hogy otthon állj neki a végeláthatatlan tanulásnak, vagy pedig egy állami zeneiskolába járj kötelezően. A magánoktatások egyik pro érve között szerepel a kötetlenség. Az alapfokú művészeti zeneiskolákról az az észrevételünk, hogy itthon a legtöbb tanár és diák egyaránt le van terhelve, erre jönnek még rá a keretek közé szabott tanmenetek, vizsgák, amelyeknek eleget kell tenni. Sok növendék kényszerből megy tanulni hétről hétre ezekbe az intézményekbe, és nem azért, mert dobolni szeretne. Valójában a hagyományos keretek közé szorított szisztéma, az elvárások több helyről, akár demotiválhatja is a tanulót, mintsem fordítva. Az MB Drums dobiskola megteremti a barátságos környezetet, és a dobolás azon szegmenseire fókuszál, amelyben valóban jól érezi magát a tanuló és sikerélménye van.

A hallgató igényeihez mérve készítjük elő a tanulási tervet. Nálunk lehetőség adódik arra, hogy mindenki a saját maga tempójában haladjon, azt a kottát, gyakorlatot vagy zene számot vegyük át többször, amelyiket a tanuló szeretne. Ha valaki nagyon kezdőként jön, akkor az első néhány dobórán jellemzően csak a felszereléssel ismerkedünk, a dobhoz, mint hangszerhez való viszonyulást és kapcsolatot elemezzük ki. Majd jönnek az ütéstechnikák, váltott kezek, egyszerűbb kézrendek, a kezek és lábak függetlenítése, illetve az egyre nehezedő gyakorlatok. Folyamatosan figyeljük a növendékek reakcióit, például mikor fáradnak el, de azt is, hogy melyik gyakorlat élvezik leginkább. Erősítjük azokat a készségeket, amikben valóban ügyesek, ugyanakkor felhívjuk a figyelmüket a hiányosságaikra. Így előbb-utóbb egy tiszta önkép rajzolódik ki a tanulók fejében a dobolásukkal kapcsolatban. Törekszünk arra, hogy nyitott füllel hallgassanak zenét, ezért különböző dobosokat szemléltetünk, mint követendő példák, akiktől ők is meríthetnek ötleteket. Inspirációkkal gazdagodva a kedv is nagyobb a gyakorláshoz. A cél az, hogy megtalálja mindenki a saját maga belső hangzását, és képesek legyenek kifelé is jól közvetíteni ezeket. Motívumok készégszerű eljátszására törekszünk mindig.

Fontosnak tartjuk a zenére való játékot, ezért sok groove-ot (kíséret) és filleket-t (kitöltés) tanítok, különböző szituációkban helytállva. Ha zenére tudunk játszani, akkor egy zenekarnál is könnyebben tudunk alkalmazkodni. A dobórák alatt lehetőség van felvételeket készíteni dobmikrofonokkal, illetve ezzel együtt a videós rögzítés is remek opció lehet. Sőt az ügyesebb és merészebb növendékek drum cover készítésében is szívesen segédkezünk.

A 2020-as év rámutatott arra, hogy mennyire fontos az online jelenlét az oktatás terén is. Sok éves rutint és hagyományt tört meg ez az esztendő, nem könnyű helyzet elé állítva a zenetanárokat. Meglátásunk szerint az online oktatás egyre nagyobb teret hódít napjainkban, így feltétlen szükség van ezen téren is minőségi oktatást folytatni, ahol mind a tanár-diák kapcsolat működik és a tanulási élmény nem szenved hiányt. Korunk technológiai és digitális fejlődésének köszönhetően ma már megoldható az online órákat úgy alakítani, mintha személyesen egy teremben ülve tanulhatnánk az oktató mellett. Ezeket a tanórákat dobmikrofonokkal és beszédmikrofonnal tartjuk a legjobb megszólalás érdekében. A videochat-et DSLR fényképezőgéppel rögzítjük. Így a probléma megoldódik: nem kell otthonról elmennünk, ahhoz hogy dobolni tanuljunk profi körülmények között.

Zoom

Online órák: Zoom-on

Skype

Online órák: Skype-on

Stúdiógyakorlat

Hangrögzítheted a dobokat az órák folyamán

Drum Cover

Eljátszhatod a kedvenc dalodat videofelvételre

Miért MB Drums?

A dobórák a következőket tartalmazzák:

Ezek birtokában leszel

A közös munka eredményei: